vineri, 24 iunie 2011

NICOLAE CATANICIU


 S-a nascut la 14 martie 1943,in localitatea Romosel,judetul Hunedoara,avindu-i parinti pe Ioana si Ioan,truditori  ai pamintului.Mama era de fapt fiica de ciobani de pe Muntii Romoselului,iar tata,fiu de tarani din Romosel.
Scoala primara clasele I-IV,a facut-o in Romosel.
            Ciclul doi,clasele V-VII,le-a urmat in satul vecin,la Romos,unde a stat la internat o perioada,in gazda o alta perioada,dar perioada cea mai lunga a facut naveta de la Romosel la Romos. A urmat liceul la seral din Cugir si sa angajat(cu dispensa de varsta),mai intii pe santierul din Cugir,apoi la U.M.Cugir.Din cauza unui accident de munca cu o spitalizare de aproape un an de zile,sa nu piarda anii de scoala, se transfera la Liceul ,,Aurel Vlaicu”din Orastie,unde a terminat luandu-si si bacalaureatul.
            Se angajeaza ca invatator suplinitor la Ciungu Mare,iar in 1966 a dat admitere la ,,Facultatea de Filologie”,sectia limba si literature romina a Institutului Pedagogic din Baia Mare.. pe care o termina cu brio
            Revine in comuna natala Romos unde functioneaza intii ca professor suplinitor, apoi ca titular.In septembrie 1965 Nicolae Cataniciu se casatoreste cu Lia,fica preotului Muntean Valer. Din casatorie au rezultat doi copii frumosi si cuminti:Rares si Cosmin.
            Periodic a indeplinit diferite functii:director al scolii,sef comisie cultura si arta al Consiliului Judetean,primar al comunei Romos si director al statiunii balneo-climaterice Geoagiu-Bai; toate acestea ca rasplata a muncii pe care o presta.
            Cu privire la activitatea literara,domnul Cataniciu Nicolae este present in paginile zizrului  ,,Cuvintul Liber”, ale revistei ,,Ritmuri Hunedorene” cu poezii si articole de suflet. Sporadic a scris si in alte ziare si reviste.

ACTIVITATEA LITERARA

La insistentele prietenului sau ,scriitorul Gligor Hasa,publica in anul 2006,cartea de poezie,,TOAMNA IUBIRII” carte frumos  primita  de  public.

Nicolae Cataniciu mai apare in volumul de poezii si proza scurta ,,FLORILEGIU” in anul 2010 , volum tiparit la Editura Ema din Orastie ,prin grija D-nei Ileana Lucia Floran si prefatat de scriitorul Ionut Caragea din Montreal. 


Activitati deosebite

                        Pe unde a umblat si a avut diverse functii,Nicolaie Cataniciu a lasat urme de nesters in istoria locurilor.
                        A construit scoli printr-o forta de nezdruncinat,cind era director coordinator de scoala.
                        A asfaltat si a electrificat sate printr-o munca eroica.
                        Ca urmare a acestor fapte ale sale si activitatii sale literare in februarie 2011 este cuprins in Dictionarul ,,PERSONALITATI ROMANE SI FAPTELE LOR’’ volumul 45